Vores planeter: Fakta om planeten Venus

10 feb 2021

Venus

Læs om Venus i vores særlige blog om Valentinsdag. Vidste du, at Venus er kendt som kærlighedsplaneten? Venus kaldes også for “morgenstjernen” eller “aftenstjernen”. Vil du gerne vide hvorfor? Læs videre for at finde ud af alt om planeten Venus!

Venus kaldes for kærlighedsplaneten, fordi den er opkaldt efter Venus – den romerske gudinde for kærlighed og skønhed. Oprindelsen til planetens navn skyldes, at den skinner smukt i universet. I vestlig astrologi betragtes planeten Venus for feminin og hersker over lufttegnet Vægten og jordtegnet Tyren. Et sjovt faktum: Venus er den eneste planet, der er opkaldt efter en gudinde.

Hvordan ser planeten Venus ud?

Venus ser ud til at være en hvid planet set fra jorden. Dette skyldes planetens tætte atmosfære, som er meget tykkere end atmosfæren på jorden. Den er faktisk så tyk, at det er giftigt for mennesker at inhalere den. Men under de tykke, hvide skyer er Venus faktisk rød! Denne røde farve skyldes de snoede veje, der flyder på Venus.

Venus

Venus i vores Mælkevej

Set fra solen er planeten Venus den anden planet i vores solsystem. Set fra jorden er Venus det lyseste objekt på himlen næstefter solen og månen. Venus kaldes også søster til månen, da den ligesom månen modtager noget af lyset og varmen fra solen. Derudover er det den lyseste planet, der er synlig på vores nattehimmel. Endvidere er Venus også den varmeste planet i vores solsystem. Der er næsten 500 grader Celsius på Venus om dagen og om natten!

Venus sammenlignet med andre astronomiske objekter

Planeten Venus’ størrelse, masse og gennemsnitstæthed er omtrent den samme som Jordens. Venus og Jorden blevet dannet omkring samme tidspunkt: for 4,6 milliarder år siden inden i den samme sky af gas og støv. Derudover har begge planeter et forskelligartet overfladeareal bestående af: bjerge, vulkaner og nedslagskratere. Venus er endda blevet omtalt som Jordens tvillingsøster.

Venus har – sammenlignet med de fleste andre planeter – ingen måner. Tidlige observatører bemærkede en mulig måne omkring planeten. Denne måne fik navnet Neith. Man fandt senere hen ud af, at observationerne var forkerte. Nu er Vesus’ formodede ledsager kendt som “Neith: Venus’ tabte måne”.

Er der liv på planeten Venus?

Venus har mange ligheder med vores jord, hvilket er grunden til, at der var mange spekulationer om liv på Venus i det 19. århundrede. I 1870 spekulerede den engelske astronom Richard Proctor, om der var liv på Venus. Den svenske fysiker og kemiker Svante Arrhenius beskrev endda Venus i 1918 som en våd og grøn planet. Men siden det 20. århundrede har det været klart, at Venus har et ekstremt klima. Med en usædvanlig høj temperatur og et lufttryk på 90 bar virker det umuligt, at der skulle være liv på Venus.

Kig på planeten Venus

Venus er placeret i kredsløbet mellem Jorden og Merkur. I betragtning af at Venus er meget længere væk fra Solen end Merkur, kan du ofte se Venus fra Jorden. Eftersom Venus er så tæt på solen, er den kun synlig op til fire timer efter solnedgang eller fire timer før solopgang. Derfor kaldes Venus også for “Morgenstjernen” og “Aftenstjernen”! Dette betyder også, at Venus ikke er synlig om dagen og om natten.

Du kan normalt se Venus op til 48 grader fra solen. Venus’ tilsyneladende størrelsesklasse svinger mellem -3,7 og -4,6. Hvis du er heldig og befinder dig på rette tid og sted, kan du se Venus med det blotte øje. Ikke desto mindre anbefaler vi, at du bruger en kikkert eller et teleskop. På den måde kan du se alle de vidunderlige detaljer på planeten. Læs vores vigtige tips til, hvordan du får det bedste ud af din aften som en spirende stjernekigger.

Venus er fuld af overraskelser!

I denne blog blev du introduceret til Venus: kærlighedsplaneten. Nu ved du, hvorfor Venus kaldes for “Morgenstjernen” og “Aftenstjernen”, og hvordan den ser ud. Derudover har du lært, hvor Venus er placeret i solsystemet, og at liv på denne hvide planet umiddelbart er umuligt. Kig på Venus sammen denne Valentinsdag, føl jer forbundet og få din elskedes liv til at stråle! Rejs gennem vores solsystem og se vores stjerner og planeter med OSR Star Finder-appen!

Download OSR Star Finder-appen